Георги Свиленски: БСП си е поставила за цел да промени управлението, да отстрани ГЕРБ от властта

Най-добрата ваксина е поставената ваксина

По повод ограничителните мерки въведени от днес, зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ и председател на Предизборния щаб Георги Свиленски заяви: „Отговорник за управлението на такава криза, е министър-председателят. В тази вълна, в която има над 4000 болни, над 8000 в болниците, Борисов го няма, той се изплаши да говори по темата и се скри.“ По думите му премиерът е оставил всичко на министъра на здравеопазването, който се опитва да неглижира кризата и действията, които трябва да свърши, а като министър те са две: „Не да ходи по студията да философства и да води предизборна кампания, а на първо място да осигури на лекарите условия за работа и на второ – да осигури ваксинационния календар да върви според очакванията на българските граждани“, заяви той в ефира на радио Фокус, като добави, че не може България да е на последно място по ваксинации и само 5% да от населението да е ваксинирано.

Във връзка с искането на БСП болниците да не са търговски дружества, Георги Свиленски заяви: „Въпросът не е кой е стопанинът на болничните заведения. Когато казваме болниците да не са търговски дружества, казваме здравето да не е пазар, да не е стока. Друг важен елемент, който се съдържа в това искане, е болниците да не използват ресурса на здравната каса.“ Той уточни, че здравно заведение, което иска да работи НЗОК, няма да бъде търговско дружество.

„Лекарите знаят как да си вършат работата, но проблемът е в правителството, че не знае как да се справи с икономическите мерки и взема хаотични действие“, категоричен бе Свиленски.

Водачът на листата на БСП в 24 МИР припомни, че правителството отказа да проведе разговор и да приеме проекта на решение, което от ПГ на БСП предложиха – да се разшири обхвата на възможните доставчици на ваксини. „Решението, което ние бяхме предложили, е да възложим на правителството да започне преговори с допълнителни доставчици на ваксини. Всички специалисти казват, че най-добрата ваксина е поставената ваксина. Когато правителството претендира, че трябва да постигнат 70% ваксинация на населението, за да се преборим с коронавируса, при 5% за колко месеца ще го постигнем“, попита социалистът.

Съмнението, че здравната криза е преувеличена с цел по-ниска избирателна активност, Георги Свиленски коментира така: „Безспорно здравната криза ще се отрази по един или друг начин на избирателната активност, а в интерес на управляващите е тя да е ниска.“ Той обясни, че при ниска избирателна активност печели статуквото, а това в момента е ГЕРБ.

Работата на БСП като опозиция е, да гарантира на българските граждани, че участието им в изборите не е по-опасно от това да отидат до магазина, категорично заяви Свиленски. „Отговорността на 4-ти април е много по-голяма да отидеш да гласуваш, за да направиш промяната, отколкото да си стоиш вкъщи и на 5-ти да получиш същото управление, със същите проблеми, с опашките пред ваксинационните центрове, с никакви социално-икономически мерки.“

„БСП си е поставила за цел да промени управлението, да отстрани ГЕРБ от властта, да бъде първа политическа сила и с кампанията, която провеждаме, намираме подкрепа в българските граждани“, каза още той.

По думите му потенциалните партньори на левицата са българските граждани, които са гласували за БСП, народните представители от Българската социалистическа партия, които ще бъдат в парламента, както и всички политически партии, които споделят програмата на БСП.