Петко Димитров: Не мога да кажа, че СО приоритизира младите, за 10 години управляващите доказаха, че нямат капацитет да решат проблемите им

София. Не мога да кажа, че Столична община приоритизира младите, за 10 години управляващите доказаха, че нямат нужния капацитет и политическата воля, за да решат проблемите им. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Петко Димитров – общински съветник от БСП и член на Комисиите по финанси и бюджет и за децата, младежта и спорта.Според него тази тенденция се затвърждава от тежкото неизпълнение та Бюджет 2019 в разходната му част и от неизпълнението в капиталовата програма. „Към септември месец на 2019 година имаме 46% изпълнение на капиталовата програма. Разходите в тази програма са най-важните за столичани“, обясни той, като даде пример с детските гради и яслите. „Управляващите ежегодно залагат строителство на нови детски градини, които остават само празни думи. Сега отново се хвалят, че през 2020 ще изградят 10 нови детски заведения, но реално това са същите, които бяха заложени и през предходните години, а в същото време имаме преходен остатък от над 200 млн. лв. почти всяка година. Това е ясен символ на административната немощ, която изпитват управляващите“, поясни Димитров.

Според него е важно да бъде даден реален шанс за развитие на младите хора, създавайки подходящи условия за отглеждане на децата им в София, за кариерно развитие и за това те да се чувстват достойни граждани на София. „Ако говорим за конкретика – важно е изграждането на нови ясли и детски градини, а не разширяването на старите. София има проблем и с жилищната политика. Ние предложихме изграждането на нави жилищни комплекси с целево финансиране от бюджета на Столична община за млади, работещи хора в нужда. Необходимо е и изграждането на многофункционални общински спортни сгради, защото в столицата няма достъпна спортна инфраструктура. Предлагаме и възстановяване на старите лифтови съоръжения“, добави общинският съветник.

“Когато говорим за политики, то не трябва да ги разделяме на младежки и общи, тъй като младите хора биват повлиявани от голяма част от политиките, които се провеждат. За съжаление цифрите, заложени в проекта за бюджет на Столична община за 2020 година тотално не кореспондират с това, което говорят управляващите и с имиджовите участия, които правят по телевизиите. Там обясняват за приоритетни политики в сектори като образование, здравеопазване, но такова нещо не се вижда в бюджета”, отбеляза той.

Петко Димитров заяви, че ще се постарае за 4-годишния си мандат на общински съветник да разреши повечето от проблемите, с които се е сблъскал по време на срещите си с граждани. „Искайки доверието на моите съпартийци, аз им обещах, че гласът на младите ще бъде чут в Столична община. Смятам да изпълня и това“, добави Димитров.

 

Цитат от „Веселка Иванова“

препечатано от: Фокус