Калоян Паргов: Запази се тенденцията от европейските избори – ГЕРБ намалява резултата си, а БСП го увеличава

Водещ: Успя ли на местните избори БСП да даде хоризонт за бъдещето си? С Калоян Паргов – председател на БСП-София ще разговаряме за изводите както от кампанията, така и от първия и втория тур. Г-н Паргов, току-що завърши заседанието на Изпълнителното бюро на Софийската организация, която ръководите. Обсъдили сте вероятно резултатите от местните избори. Какви изводи направихте?
Калоян Паргов: Това беше първо заседание на бюрото предвид подготовката на анализа от изминалите местни избори. Беше обсъдена в цялост кампанията както с позитивите, така и със слабите моменти в нея, свързани най-вече с невъзможността да достигнем до максималния брой избиратели, които да гарантират победата на балотажа на Манолова. 20 хиляди гласа ни делят от тази победа. Толкова е разликата на втория тур между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова – 20 хиляди гласа. Това, което си бяхме поставили като цел, а то е миниум удвояване на листите, го постигнахме в София. Постигнахме го даже и го превишихме с един. Разбира се, отчетохме, че имахме възможност и за още малко повече, тъй като предварителните прогнози сочиха, че можем да получим доста по-солидно присъствие от това удвояване, но за съжаление и недействителните бюлетини, пък и самата конструкция на кампания до известна степен попречи на това да убедим в максимална степен на първия тур да получим това, което ни бе като прогноза отреждано от много социолози в рамките на тази кампания.
Водещ: Г-н Паргов, в интервю за „Това е България“ политологът Татяна Буруджиева каза, че голямата изненада в листите е точно в София, защото в София БСП отдавна не е била толкова сериозно представяна като втора политическа сила в Общинския съвет, и фактът, че БСП се връща с такова присъствие в София, според политолога се дължи на вас. Казвам този цитат не само като комплимент и не толкова като комплимент, колкото заради публикации, които се появиха. И не мога в тази връзка да не ви попитам – критикувало ли е Изпълнителното бюро на БСП Софийската организация на партията за решенията и действията в предизборната кампания?
Калоян Паргов: Първо да кажа, че резултатът се дължи на всички членове и симпатизанти, на всички районни ръководства, на всички кандидати за районни кметове, кандидати за кметове на малките населени места – 32 на брой около София, на листата съветници, на тези над 100 доброволци, които повече от месец помагаха, на всички членове и симпатизанти, които участваха по един или друг начин в тази кампания. Разбира се, моята роля и отговорност аз я заявих предварително и като градски председател, и като водач на листата с единодушната подкрепа, която получих да водя листата от Градската конференция, и като председател на предизборния щаб да водя партията в тази кампания. И искам да благодаря на всички тези хора, които изброих, на тази кампания, която изнесоха, в която вложиха душа и сърце, вложиха емоция. Отдавна не бях виждал толкова много емоция в тези хора – очакване, надежда за пробив в София, и малко, пак казвам, не ни достигна, за да можем да го направим, говоря за пробива на кметския вот. По повод тези излезли от вчера след заседанието на голямото Изпълнително бюро спекулации бих ги нарекъл, ще кажа следното: на заседание на голямото Изпълнително бюро беше обсъдена цялостната картина от резултатите област по област. Като специално мога да кажа за София област председателят на партията Корнелия Нинова и в изказване в сутрешния блок на една от водещите телевизии, както и на бюрото похвали резултата в София и го изтъкна като добро постижение и връщане на позициите в местната власт. Ако мога да коментирам резултата, той е симбиоза между резултатите от 2007 и 2011 година на БСП. През 2007 година имахме 12 общински съветници и 2-ма районни кметове отново, а през 2011 година имахме 15 общински съветника и 0 районни кметове. Сега мога да кажа, че на фона на тези две години имаме 15 съветници и 2-ма районни кметове. Малко не ни достигна също в някои райони на балотажите да реализираме допълнително победи и районни кметове. Говоря за Район „Искър“, говоря за Район „Красна поляна“, също така мога да спомена и „Връбница“. В „Люлин“ резултатът наистина е впечатляващ, защото в „Люлин“ никога не сме били на балотаж. И второ, гласовете за партията и то на местен вот ясно показват и присъствието на БСП там, и начина, по който са работили колегите в кампанията, за което също искам да ги поздравя, както и разбира се да поздравя ръководството на партията в Район „Изгрев“, Район „Младост“, където успяха да реализират победа със спечелването на изборите и избирането на нашите кандидати за районни кметове. Имам предвид арх. Стефан Стефанов в „Младост“, който беше представен и участваше в кампанията под формата на инициативен комитет, и Район „Изгрев“ с кандидата ни Делян Георгиев.
Водещ: Г-н Паргов, защо БСП не успя да се превърне в алтернатива, не успя да се изяви като алтернатива? И тук въпросът не е само за София, а и за цялата страна.
Калоян Паргов: Ако трябва да кажем като тенденция, запазва се тенденцията от европейските избори. Тогава също не ни достигна малко, за да можем да бъдем първа политическа сила, макар че прогнозите бяха в тази посока. Дали грешки в кампанията, дали грешки в тона, който зададохме с тази кампанията, очакванията и т.н., вече ги анализирахме широко в последните месеци. Но тогава се получи дистанция между ГЕРБ, които спечелиха изборите, и БСП, която дистанция зададе тон, който за съжаление се възпроизведе и на тези местни избори. Казвам го, защото неведнъж казах, че европейските избори са лакмус, те са завръзка за бъдеща развръзка, която ще дойде есента на местните избори. За съжаление, не успяхме да преодолеем тази дистанция като цяло, тъй като там се зададе тенденция. Но в общи линии, има и друга тенденция, която се спази от европейските избори, а именно, че ГЕРБ намалява резултата си, а БСП го увеличава. Същото се получи и на тези местни избори – ГЕРБ намалява резултата си като резултат в местните избори, БСП го увеличава, но все още недостатъчно увеличение при БСП, за да може да преодолее така заветния връх или заветната кота, в която можем да кажем, че сме големи победители. Така че можем да четем като обръщане на позициите на БСП в местната власт четиримата областни кмета, можем да кажем, че и в София това, което обещахме като реванш и завръщане в местната власт, се случи, макар и не в пълния обем, в който разчитахме и залагахме, имам предвид кмет на София и една по-голяма група. И искам да напомня още нещо, което неведнъж казах в последните месеци, да го повторя пак – София е трудна територия за БСП. Тя вече 30 години е трудна територия. Това е четвъртият път, в който БСП е на балотаж, и може би най-близко след 1995, 2003, 2005 година, в който ние сме на толкова близка дистанция от победата. 46% и най-вече 20 хиляди гласа разлика – такава близка дистанция никога не сме имали, която постигна кандидатът, който подкрепяхме, гражданският кандидат Мая Манолова. И това трябва да се отчете с всичките грешки, които сигурно сме допуснали в кампанията, които започнахме да анализираме. Дали тази дистанция от всички, която тя показа, включително и от БСП, не повлия на настроението и на гласоподавателите – сигурно е имало и нещо такова. Не сигурно, а по-скоро и това е повлияло недостатъчна степен да мобилизираме всичките ни симпатизанти, всичките ни гласоподаватели, освен периферията, която е немалко тя осигури като нейна подкрепа
Водещ: Г-н Паргов, къде виждате ресурса за следващите избори за разширяване на електоралната подкрепа и постигане на политическите ви цели?
Калоян Паргов: Ресурсът е в отваряне на партията, в неробуването на догми, но не и преминаване на червени линии, които са и чисто свързани с програмата на БСП, изправяне и разговор с избиратели очи в очи, честно, откровено с оглед връщане на доверието и убеждаване, че това, което ние предлагаме в нашите програми, може да донесе само доброто на нашите градове и доброто на държавата. Разбира се, това, което натрупахме като ресурс, като актив в тази кампания, което също не е малко предвид стартовата позиция 2015 година и връщането към този ресурс трябва да се пази. А той изисква много работа, принципни позиции, ярки, ясни позиции, защитаване интересите на хората, защото много бързо едни такива заети позиции, знаете, се губят, и най-често това се случва не през социологическите проучвания, а през тест на едни или други избори, които предстоят. Имам предвид следващите, които ще са парламентарни.
Водещ: Кои са червените линии, които няма да прекрачите?
Калоян Паргов: Първо, те са записани в програмата на партията. И те са свързани с програмата, с която излязохме в София – говорим за нея, и те са свързани с това, че ние ще искаме друго решение за „Софийска вода“. Тоест, не продължаване на концесията до 2025 година, а прибиране на тази концесия при патримониума й, а и поемане на отговорността и ангажимента за администриране на тази процес изцяло от общинска структура. Второ, говорим за спиране на концесионирането. По всяка вероятност и напълно възможно е общината, за да започне да мисли за директни ресурси, да поема части от общински дейности по-скоро в свои ръце, и да завзема територии. Една такава територия е боклука на София, която ние през последните 3 години – ГЕРБ се съгласи – инвестирахме в едно общинско дружество „Чистота-Искър“, а сега виждаме, че то е в конкурса, който върви от лятото като територии, които му се отреждат то да поеме като отговорност за чистотата на града. Така че има още редица такива въпроси, като общинска жилищна политика. Общината може да има такава, използвайки своите активи и търси начин да прави активна жилищна политика, която да е различна от досегашната. Може още много да говорим за политиките. Чистотата на въздуха – ето сега предстои приемането на план-сметката за чистотата. Ще държим в договорите на избраните оператори за чистота в София, без значение дали те са частно или общинско дружество, да има заложен задължително n- на брой кратно миене на всички улици, не само на основните артерии. Те са част от проблема с мръсния въздух, хигиената на града. Защото се оказва, че градът не се мие толкова редовно, та се наложи съдът да постанови, че общината трябва да си изпълнявате задълженията през лятото, помните решението на съда, свързано с миенето на улиците и метенето.
Водещ: А политическата червена линия? Получихте упреци, че сте се срещнали в навечерието на балотажа с лидери на десницата.
Калоян Паргов: Получихме упреци, но имаме решение на Националния съвет. И решението на Националния съвет, това, което и Корнелия Нинова призова публично, самата Манолова също се изказа като граждански кандидат, но решението на Националния съвет от лятото е, че по места работим с всички партии, различни от ГЕРБ. Единствено беше поставена червена линия – не на партньорство с ГЕРБ по места, където и да е. Така че това е в унисон с решението на националния орган, което и самият председател на партията го изказа в навечерието на балотажите.
Водещ: Тежи ли ви в БСП, че нямате стабилен партньор вляво, към когото да се обърнете и за по-напред да разчитате на подкрепа след парламентарни избори за управление?
Калоян Паргов: Вляво никога не е имало друга партия, отчетлива, с присъствие, на която БСП да разчита. Обикновено, ако е имало такива, те са били производни на БСП след определени разцепления, и както са се появявали, така са и затихвали. И го виждаме съвсем отчетливо и сега. Но на тези избори, с това ветрило, което се отвори около Мая Манолова от лявоцентристки партии, на първо място БСП, допълнително АБВ, „Д 21“, Движение „Заедно за промяна“, в която участват различни социалдемократически формации, включително и ВОЛТ, която е една по-скоро центристка партия, в дясно-център, където се обединиха няколко партии, които също разтвориха в дясно-център ветрилото, мисля, че ясно показва по-различен модел, който се опитахме да конструираме за тези избори в София. Аз разбирам, че този модел дразни и не се харесва на много от нашите опоненти, най-вече поради простия факт, че вдясно се оказаха четирима кандидати – Фандъкова, Борис Бонев, Борислав Игнатов и Мая Манолова, представена от дясноцентристкото крило, докато вляво имахме само един кандидат и това е Мая Манолова. Разбира се, Георги Кадиев се появи в последния момент, но както виждаме, той не попречи съществено на крайния резултат. Така че представям само факти, а изводите ги оставям на вас.
Водещ: Ще разработвате ли този модел и за в бъдеще, тъй като той даде основа, че би могъл да бъде и печеливш при определени обстоятелства и умела технология?
Калоян Паргов: Аз мисля, че БСП има резерв по отношение на патриотичната вълна, не националистическата, не на крайната, но на патриотичната вълна, която присъства под една или друга форма в България и с която много пъти споделяме общи виждания. Не говоря чисто идейно единствено и само, но и за решения на проблеми. Често пъти се оказваме заедно в една или друга ситуация, в която мислим еднакво. Тоест това показва, че има поле за партньорство и взаимодействие.

 

Цитат от „ Запази се тенденцията от европейските избори“ препечатано от: Фокус