Янко Янков: Ще променя облика и градската среда в “Сердика“

Защо решихте да се кандидатирате за кмет на район “Сердика“?

Реших да се кандидатирам, след като проведох много разговори с хора от различните квартали в района. Те ме убедиха, че е необходимо да приложа целият си опит – теоретичен и професионален и придобитите познанията, за да променя дейността на районната администрация, а от там и облика и градската среда на „Сердика“. Да покажем,че районната администрация може да служи и работи в полза на хората и бизнеса от района.

Убеден съм, че всички работещи в местната администрация са длъжни да са подготвени и да участват активно в подобряването облика на столицата и на качеството на живот в нея.

Предизвикателство ли е за Вас да бъдете кандидат на БСП?

Разбира се, че е предизвикателство. Гласуваното ми доверие ме задължава да го оправдая. Да убедя жителите на “Сердика“, че ако ме изберат, ще бъда кмет на всички хора от района без значение на пол, религия и партийна принадлежност.

Какво трябва да се промени във Вашия район?

О, много неща трябва да се променят. Има проблеми наслоени през годините, които са отговорност на районната администрация, но има и такива, които трябва да се решат с активната намеса на централната администрация на Столична община и кмета на София.

Трябва да се осигури добър пешеходен достъп във всичките квартали на района, изграждане на навеси на всички спирки на градския транспорт, осигуряване на редовен и достатъчен транспорт, особено от кварталите „Бенковски“, „Малашевци“ и „Орландовци“ до централната част на града. Необходимо е възстановяване на пешеходния подлез на бул.“Мария Луиза“ и ул. „Опълченска“. Това е крайно належащо, за да се опази живота и здравето на огромния брой пресичащи граждани. Сред тях има хора от всички възрастови групи, защото наблизо се намират много административни сгради и здравни заведения. И не на последно място – задължително е извеждането на тежкия товарен транспорт от кварталите „Бенковски“, „Малашевци“ и „Орландовци“. Това може да се осъществи чрез пускането в експлоатация на пътна връзка със Северната тангента и НПЗ„Военна рампа“. И най-важното – да не се допусне разполагането на RDF-инсталацията на територията на ТЕЦ„София“.

Каква беше реакцията на близките и приятелите Ви когато разбраха, че се кандидатирате за кмет на „Сердика“?

Приеха решението ми и заявиха, че ме подкрепят. Ясно си дават сметка, че това означава по-малко време заедно. Познават ме и знаят как приемам всяко начинание, с което се заемам. Знаят, че отдавам цялата си енергия и време на работата, с която съм се захванал.

Какви са интересите Ви? С какво се занимавате през свободното си време?

Интересите са ми свързани със спорта и активния начин на живот. Интересувам се от новостите в строителството – изграждане на пасивни къщи и пестене на природни ресурси. Интересувам се от новите технологии при ремонт и поддръжка на пътища. Обичам да ходя на риболов с приятели. Разбира се, ако жителите на район „Сердика“ ме изберат за кмет, знам, че свободното ми време ще бъде ограничено.

Какво е Вашето послание към хората от район „Сердика“?

Да участват активно при поставянето, анализирането и решаването на проблеми, които са свързани с тяхната сигурност, среда за живот, пешеходен и транспортен достъп, образование, здравеопазване, зони за активен живот и спорт. От съвместните ни усилия и активност зависи как ще си подредим района. Да го направим привлекателен и уютен за нас, нашите деца и гости.