Калоян Паргов – водач на листата Общински съветници БСП – София

Калоян Паргов, лидер на БСП-София и водач на листата за общински съветници на БСП за България в столицата, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Как ще изглеждат таксиметровите услуги след изборите в София – тема, любопитна за всички нас, понеже ги потребяваме. Затова я избрахме като тема на предизборното студио за тази вечер. Гледната точка на левицата ще представи Калоян Паргов, лидер на БСП-София и водач на листата за общински съветници на БСП за България в столицата.
Калоян Паргов: Първо да кажа, че имахме поредна среща с таксиметровия бранш, с различни компании, тъй като последната година тази тема беше във фокуса на Общинския съвет с исканията на таксиметровите шофьори. А те са: да могат да ползват бус лентите, когато са заети с клиенти, за да могат по-бързо да извършат услугата, за която са наети от клиентите; второ, искат да имат стоянки, и то достатъчно, навсякъде, пропорционално разпределени, както и в близост до тях химически тоалетни, за да не се налага да търсят и да ползват такива на околни заведения, ако изобщо има такива и ако могат да ги използват. Разбира се, основната тема, която беше във фокуса последната година, това е задължението на общинските съвети по закон всяка година да разглеждат тарифите на таксиметровите превози. През последната година това беше тема номер едно за тях. Имахме дълги дебати, включително с колегите от ГЕРБ и общината, госпожа Фандъкова поръча доклад от консултантска компания на стойност 30 000 лева, която да ни ориентира каква е пазарната цена. Тогава докладът предложи цена около 96 стотинки на километър, говоря като минимална цена, но с тази цена имаше доста спорове и дебати. Крайното решение на общинския съвет беше 77 стотинки, 88 стотинки за нощна тарифа като минимална цена, максималната е 1,60 лева, която е определена също с решение преди няколко години, когато се вмени на общинските съвети да взимат такива решения и да определят тези цени. Разбира се, тук има голям спор, тъй като има над 6000 компании в столицата с различни претенции, изхождащи и от големината на компаниите, и от натовареността на таксиметровите превози на всяко такси, вследствие на което има различни предложения. Разбира се, цената на таксиметровите превози трябва да бъде съобразена с две страни. От една страна, всеки от тях по смисъла на закона е търговец, който предлага услуга, а от друга страна – потребителят, тоест клиентите – всички ние, които ползваме таксиметровата услуга, доколко тя е поносима. Но най-важният принцип, около който винаги сме се обединявали, това е, че една таксиметрова услуга трябва да бъде качествена и сигурна, за което съответно те имат претенции по отношение на тарифите. Тяхното искане е тарифата да стане от 1 лев, което те ще внесат в общинския съвет, и което ще бъде разгледано, разбира се, защото те правят всяка година такова искане. Доколко това ще бъде справедливо и приемливо за клиентите, ще бъде разгледано от следващия общински съвет. Но най-важното е да не спира диалогът. Диалогът с всички страни, както в случая с таксиметровите шофьори от една страна, и от друга страна с потребителите им, за да се намери правилното и за всички приемливо решение на един или друг проблем, в случая с тарифите.
Водещ: Господин Паргов, въпросът с тарифите придоби вид на мини политически скандал, особено след като колеги в столичния сайт „24 часа“ използваха некоректно публикувана от „Фокус“ информация и написаха дори, че манипулативно и неточно е твърдението, че БСП ще вдигне цените на таксиметровите услуги след местните избори. Такова нещо Агенция „Фокус“ не е написала, вие най-добре знаете.
Калоян Паргов: Да. Очевидно е, че предизборната кампания и страхът и притесненията у опонентите са големи, вследствие на което се използват всички методи и средства с оглед постигане на победата, имам предвид кметската победа в София. Разбирам колегите от ГЕРБ и техните притеснения. За последните 10-12 години, наред с постигнати резултати, има и доста провали на управлението. Съответно използването на подобни предизборни трикове, използвайки вас, медиите, не мисля, че е в унисон с призива ни за една прозрачна и нормална кампания, на базата на политики, на търсене на решения за проблемите на софиянци. Неслучайно, няма да спра да повтарям, че БСП винаги е предлагала решения и в случая ние имаме решения за тези проблеми, и знаем как да ги постигнем въз основа на професионализъм, на експертност, на компетентност. Защото това е най-важното в случая. А именно по този параграф колегите от ГЕРБ се провалиха, особено последната година, на базата и на строителството, на ремонтите, на възлагането на обществени поръчки и на всичко това, което е видимо като резултат вследствие на това, което те правят.
Водещ: Тъжното в случая е, че се замесва друга медия, която, вероятно за да се хареса, атакува колеги, атакува „Фокус“ и го прави по непочтен начин. Може би да го отдадем на ниски страсти?
Калоян Паргов: Или по-скоро на желание на опонента да спечели точка в кампанията, която тепърва започва.
Водещ: Е, точките не се печелят по този начин. Но, така или иначе, „Фокус“ такова нещо не е написал. И се радвам, че имам възможността да изясня неприятната ситуация.
Калоян Паргов:Аз благодаря на Радио „Фокус“ за възможността и аз от своя страна да кажа това, което мислим ние и което предлагаме.
Водещ: Господин Паргов, какво е впечатлението ви, как върви предизборната кампания?
Калоян Паргов: Тя тепърва започва и темпът на кампанията ще се усилва все повече. Надявам се, че подобни ситуации като днешната, както и други, ще бъдат рядкост в тази кампания. Макар че остротата и напрежението, предвид на липсата на предвидимост, както обикновено в последните 10 години, за изхода на тази кампания, нажежава страстите до червено.
Водещ: Готови ли сте за всякакви подобни кръстосвания на шпаги и какво ще им противопоставите?
Калоян Паргов: Ще им се противопоставим с категоричност и с търсене на истината чрез медии, които са склонни да не използват такива номера и трикове. Аз мисля, че има такива медии и им благодаря за обективността. Но най-важното е да има повече дебати между политическите сили, за да може хората да чуят различни решения за техните проблеми. А ние имаме такива решения, имаме какво да предложим.
Водещ: Какво предвижда вашата програма през следващите дни?
Калоян Паргов: Тя е изключително натоварена, свързана с обиколки, най-вече в крайните райони, където имаме много нерешени проблеми, задълбочени през последните 30 години, отнасящи се до инфраструктурата, до чистотата на въздуха, до качеството на живот, което очевидно, че тормози обикновения софиянец.
Водещ: Вие какво решение им предлагате?
Калоян Паргов: Политическа воля на едно ново мнозинство, част от което ще бъде БСП и което ще насочва средствата в бюджета приоритетно за решаване на този проблем с лошата инфраструктура, защото има места в София, на които от 30 години общината не е провеждала подобно мероприятие, така наречено на общински език, има асфалт от времето на социализма, има бордюри и плочки от времето на социализма. А има нужда да покажем, че общината може да бъде майка, а не мащеха за една голяма част от кварталите на София.

Цитат от „Местни избори 2019“

препечатано от: Фокус