Мина КУТЕВА: Страшно е да си изоставен от собствената си държава

Мина КУТЕВА е на 22 години. Студентка в IV курс в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност връзки с обществеността. Член е на БСП от 2014 г. През 2016 г. е избрана за секретар „Студенти и медии“ в Оперативното бюро (ОБ) на Младежката организация в БСП. От 2018 г. насам е секретар „Обучения и НПО“ в ОБ на МО в БСП и зам.-председател на столичната организация на МО. Член на УС на Националния младежки форум от 2017 г.

„Заедно можем да променим света около себе си“

– Мина, преди дни се проведе семинар на Института за социална интеграция и на шестото  издание на Националната младежка академия. Каква е целта на обучението на младите социалисти?
– Членовете на Младежкото обединение в БСП участват в различни обучителни форми. Основно за тях се грижи  Националният политически институт „Димитър Благоев“. Всяка година между 40 и 60 участници преминават модулно обучение, което е много полезно за нас. Особено полезно е сътрудничеството с Института за социална интеграция и с българския клон на фондация „Фридрих Еберт“. Работим, разбира се, и с Националния младежки форум, част от който е и МО в БСП. В началото на септември се проведе 6-то издание на Националната младежка академия. В отделните модули към нея участват членове на младежки и политически организации, на НПО-та и млади хора, които са граждански активни. В тях се полагат основите на процесите и личностното изграждане. Моите връстници се учат как всъщност могат да осъществят една своя идея. Например как да подобрят своята среда в своя град, или да променят общността си, какви са инструментите, които могат да използват, за да го направят и съответно как могат да си взаимодействат с институциите, с различни организации и т.н. Разбира се, хубавото на младежкия форум е, че има много добри обучители и експерти, които могат да научат младите хора, които дори и да не са се докосвали до гражданския сектор, на основни процеси, след това да ги задълбочат и да излязат подготвени за реализация на своята идея.
– Защо според теб младите българи предпочитат да учат и работят зад граница? Какво трябва да се промени, за да останат те в родината?
– Причините са много. Едната е, колкото и клиширано да звучи, липсата на реализация. Моите колеги от различните университети споделят, че често образованието ни не е достатъчно адекватно спрямо бизнеса. И това, според мен, не е по вина на образованието. Виновна е държавата, защото тя трябва да има основната роля на регулация. Давам пример. Един млад човек завършва средно образование, насочва се към висше, което трябва да отговаря по някакъв начин на изискванията на пазара. Той трябва да знае, че когато влезе в определена специалност, може да излезе от нея експерт и с идеята, че компаниите, които търсят подобни специалисти, ще го намерят, и той ще бъде полезен за тях и те ще бъдат полезни за него. В момента има огромна пропаст между това, на което се учат младите хора, и това, което се изисква от бизнеса.
Другият огромен проблем при реализацията на младите е, че в България няма качествено и достъпно здравеопазване. Което да ми дава сигурност, че ако се разболея, държавата ще се погрижи за мен и ще поеме разноските по лечението ми. Страшно е да се чувстваш изоставен от собствената си държава. У нас липсва грижата за това младите хора да имат достъп до култура и до развлечения. Ниското заплащане на труда също не е без значение за младите, които тепърва ще градят бъдещето си. За съжаление, липсва перспектива и надежда, че нещата у нас ще се оправят скоро, а и за съжаление, в момента не виждам желание от страна на властта това да се случи.
– Неоспорим факт е, че младите българи не искат да се занимават с политика? Защо е така?
– В началото на 2019-а излезе много интересно изследване на фондация „Фридрих Еберт“, което е за младите хора в България. В него има статистика, че 25% от младите  в близко или далечно бъдеще биха се занимавали с политика. Но само 1% от тях в момента биха влезли в политическа партия. Това означава, че много мои връстници не се припознават в политическия сектор и в политическата класа в момента, което е проблем и той обезверява. Те си казват, е, добре де, много хора са ни обещавали през тези 15 години, в които живея, как ще просперираме, как ще се случват едни прекрасни неща, но това не се случва. Според мен това предизвиква апатията сред младите. Те не вярват, че политиците могат да променят нещо. Това мислене явно е наслагвано с десетилетия.
Аз дълбоко вярвам и затова се радвам много, като част от МО, че има много млади хора, които вярват, че промяната ще дойде. Да, ще бъде бавно, може би ще бъде трудно, ще има много пречки по пътя, но ще се случи. Все повече млади хора влизат в младежки неправителствени организации, независимо дали с доброволческа цел, или са свързани с образование, с култура, със здравеопазване. Т.е. младите хора вече намират смисъл в това да се организират и да започват заедно да променят по някакъв начин света около себе си, което е хубаво.
Въпрос на време е да убедим нашите връстници, че освен с гражданския сектор, те трябва да се занимават и с политическа дейност. Това, според мен, е въпрос на време и е задачата ни като младежка политическа организация в БСП. Нужно е стъпка по стъпка да убедим младите, че има смисъл да се занимават с политика, защото те могат да променят през съответната партия света си по начин, по който смятат за добре, и по начин, който ще облагодетелства всички млади хора в България, а не само 5, 6, 10 или 20 човека.
– За какво си мечтаеш като млад човек в обществен и в личностен план, разбира се?
– Мечтая си в личен план да съм здрава, защото с времето човек разбира, че здравето е най-важно. Мечтая си за повече активност, за повече будно гражданско общество, в което да се вслушва властта, защото това липсва сега. Искам да осигурим достоен живот и на моите баби и дядовци, и на моите връстници, на родителите ми и на децата, които ще се родят и които могат да са и мои деца. Мечтая си за достойно общество, за да можем да се развиваме като истинска европейска държава.
– БСП издигна много млади хора като кандидат-кметове и общински съветници за местния вот. Какъв е твоят коментар?
– Обнадеждена съм за резултатите от местните избори. Хубаво е, че на много места има млади хора в листите и те са активни, работили с години, които знаят как действа един местен механизъм за управление. Тъй като аз съм част от софийската организация на БСП, се радвам, че имаме кандидати за районни кметове, които са под 35-годишна възраст.
Ние в МО в БСП – София, правим кампания вече от година и няколко месеца, наречена „24Х24“, която се занимава с това, че през нашия мандат от 24 месеца, всеки месец обикаляме един от 24-те района на София. Тогава младите столичани ни казват своите проблеми. Досега сме провели срещи в 12 района. Някои от проблемите могат да се оправят през общината, други – през министерства и национални институции. Събираме въпросите и ги предаваме на нашите кандидати.
Да се прави политика от младите за младите е важно, защото дава сила на стремежа ни към промяна. Доверието, което ни гласуваха от БСП, давайки шанс на младите в партията, ще покаже, че нещата в България се променят и че не бива да сме само за миманса. Новото поколение настъпва, то трябва да се приема от другите поколения, защото на нас ни трябва опит, но и активни хора. Сред нас има добри  експерти и в правото, и в икономиката, в здравеопазването, в счетоводството. Убедена съм, че ще оправдаем доверието и отговорността, която ни е гласувана. От сърце пожелавам на младите кандидати на БСП успех в изборната надпревара, защото от тях започва промяната и бъдещето ни.

 

Цитат от: „Заедно можем да променим света около себе си“

препечатано от: Дума